Tandsjukdomar är mycket vanliga hos både hundar och katter, och i 3 års ålder har de flesta hundar och katter en viss grad av inflammation i munnen. Det kan vara svårt att upptäcka om en hund eller katt har tandvärk. Det bästa sättet att förebygga tandsjukdomar är daglig borstning av tänderna.
Ta bort tandsten:
- På vår klinik tas tandstenen bort under narkos. Under ingreppet är djuret nersövt med hjälp av inhalationsanestesi, samt får intravenöst dropp. Efter att tandstenen tagits bort med ultraljud och handinstrument, kontrolleras tänderna för eventuella skador eller inflammation. Därefter poleras och skäljs tänderna.
Tandröntgen:
- Tandröntgen tas t.ex. för att kolla om tändernas rötter och käkbenet är friskt, och om djuret saknar tänder.
Tandutdragning:
- Kirurgisk utdragning av tänder görs på kliniken. Detta görs under narkos, och djuret får smärtstillande mediciner och lokalbedövning.
Utdragning av mjölktänder:
- Om mjölktänderna inte faller bort i tid kan de påverka de permanenta tänderna. Det rekommenderas att mjölktänderna avlägsnas om de inte lossnar då de permanenta tänderna dyker upp, eller om mjölktänderna växer i fel riktning och påverkar käkarnas normala tillväxt.